Why We Are Here- story by Idries Shah


Walking one evening along a deserted road, Mulla Nasrudin saw a troop of horsemen coming towards him. His imagination started to work; he saw himself captured and sold as a slave, or impressed into the army.

Nasrudin bolted, climbed a wall into a graveyard, and lay down in an open tomb. Puzzled at his strange behaviour, the men – honest travelers – followed him. They found him stretched out, tense and quivering.

“What are you doing in that grave? We saw you run away. Can we help you?”

“Just because you can ask a question does not mean that there is a straightforward answer to it,” said the Mulla, who now realized what had happened.

English: Miniature of Nasreddin Hodja

Image via Wikipedia

About mr Sarmoung

Andrea Dandolo je pisac i istražitelj razvoja svijesti i duhovnosti uključen u razotkrivanje drevnih učenja s ciljem olakšavanja unutarnjeg razvoja ljudskih bića. Jedan od načina kojima se time bavi je i kroz blog koji je preveden na engleski, španjolski i od nedavno hrvatski. Od rane mladosti je u svijetu duhovnosti i rada na sebi sudjelujući u radu grupa koje potječu direktno od Gurdjieffa, tj koje su bile vođene od strane samog Gurdjieffa U skladu sa drevnim znanjima, naglašava razvoj svjesnosti kao primarno sredstvo za psihološku transformaciju i duhovnu osvještenost individualaca. Karakteristike sistema koji predlaže su jednostavan jezik i moderni prijevod drevnih učenja kao i njihove praktične primjene u svakodnevnome životu. Njegov blog čitaju ljudi iz svih krajeva svijeta. Samorazvoj je ne religiozni i ne dogmatski put; sastoji se primarno od naprednog dostizanja viših stanja svijesti, p prisustva i konačno od ostvarivanja svoje prave intimne prirode, koja je poznata u mnogim tradicijama pod imenima poput esencija, duša, biće. Kroz takav razvoj individualna osoba ulazi u nove dimenzije svijesti koje mu omogućuju da vidi stvarnost sakrivenu iza iluzija. To mu omogućuje kreiranje osobnosti neovisne i otporne na vanjske situacije i vanjska uvjetovanja. Posljedice takvog razvoja su oštra inteligencija, izvanredni kreativni kapaciteti, ravnoteža i smirenost u svakoj situaciji i stabilno stanje višeg stanja svijesti koje je poznato u drevnim tradicijama pod nazivom “buđenje”.
This entry was posted in Inspirational Stories for our Being. Bookmark the permalink.

1 Response to Why We Are Here- story by Idries Shah

  1. Eric T says:

    I first came across Idries Shah’s work around 1985/6 and I’ve still not managed to wear out my enthusiasm, especially for Mulla Nasrudin. Many thanks for being here, Sarmoung.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s