An Approach to Presence from a Genuine and Effective Buddhist Sutra


Debating monks at Sera Monastery, Tibet

Image via Wikipedia

I would like to share here a modern and very interesting approach to what is considered from me one of the most effective and deeper Buddhist Suttas related with the practice of mindfulness: the Mahasatipatthana Sutta. Once more… don’t misunderstand my words… every Sutta is of crucial importance as keepers of deep and noble messages. The reason of why this Sutta had a great ascendent to me is a personal thing, so here I’ll stop with writing, and let you to the charm of the below attachments in PDF format: the original Mahasatipatthana Sutta and a following Summary by Richard M. Johnson who added some practical instructions. Hope you’ll enjoy these two texts.

Downloadable Attachments:

Maha Satipatthana Sutta (Original Sutta)

Summary_of_Mahasatipatthana_Sutta by Richard M. Johnson

About mr Sarmoung

Andrea Dandolo je pisac i istražitelj razvoja svijesti i duhovnosti uključen u razotkrivanje drevnih učenja s ciljem olakšavanja unutarnjeg razvoja ljudskih bića. Jedan od načina kojima se time bavi je i kroz blog koji je preveden na engleski, španjolski i od nedavno hrvatski. Od rane mladosti je u svijetu duhovnosti i rada na sebi sudjelujući u radu grupa koje potječu direktno od Gurdjieffa, tj koje su bile vođene od strane samog Gurdjieffa U skladu sa drevnim znanjima, naglašava razvoj svjesnosti kao primarno sredstvo za psihološku transformaciju i duhovnu osvještenost individualaca. Karakteristike sistema koji predlaže su jednostavan jezik i moderni prijevod drevnih učenja kao i njihove praktične primjene u svakodnevnome životu. Njegov blog čitaju ljudi iz svih krajeva svijeta. Samorazvoj je ne religiozni i ne dogmatski put; sastoji se primarno od naprednog dostizanja viših stanja svijesti, p prisustva i konačno od ostvarivanja svoje prave intimne prirode, koja je poznata u mnogim tradicijama pod imenima poput esencija, duša, biće. Kroz takav razvoj individualna osoba ulazi u nove dimenzije svijesti koje mu omogućuju da vidi stvarnost sakrivenu iza iluzija. To mu omogućuje kreiranje osobnosti neovisne i otporne na vanjske situacije i vanjska uvjetovanja. Posljedice takvog razvoja su oštra inteligencija, izvanredni kreativni kapaciteti, ravnoteža i smirenost u svakoj situaciji i stabilno stanje višeg stanja svijesti koje je poznato u drevnim tradicijama pod nazivom “buđenje”.
This entry was posted in Awareness, Exercises. Bookmark the permalink.

1 Response to An Approach to Presence from a Genuine and Effective Buddhist Sutra

  1. hanxue says:

    I agree, and Satipatthana Sutta is central to my practice too. May you be well and happy always, and to attain freedom from suffering from your practice.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s