Developing Awareness during Sedentary Jobs


How to maintain a higher state of attention during the day, even if we do a sedentary job? How to observe ourselves even when we work eight or more hours a day on the PC?
Many people feel unable to use any kind of techniques who requires the use of the thoughts, such as counting the breath or the exercise on observation in third person mentioned on this blog page.
When working the PC, the more useful and efficient system is to focus the awareness on the body field.
Firstly, keeping the back straight, which avoids a lot of damage more typical for the sedentary jobs.
Secondly, checking constantly shoulders and legs, making sure to maintaining them relaxed and not contracted.
In addition to this, a slightly deeply breathing and learning how to control his flow in a calm and relaxed way, is very useful. So, we can maintain the mind engaged with the job we are doing, and simultaneously adjust the breath and the body posture to remain relaxed.  Once this practice become familiar, it develops a better awareness and and transforms a unhealthy sedentary job in a period of relative nerve regeneration and mental health.
But, even this simple exercise needs practice.

About mr Sarmoung

Andrea Dandolo je pisac i istražitelj razvoja svijesti i duhovnosti uključen u razotkrivanje drevnih učenja s ciljem olakšavanja unutarnjeg razvoja ljudskih bića. Jedan od načina kojima se time bavi je i kroz blog koji je preveden na engleski, španjolski i od nedavno hrvatski. Od rane mladosti je u svijetu duhovnosti i rada na sebi sudjelujući u radu grupa koje potječu direktno od Gurdjieffa, tj koje su bile vođene od strane samog Gurdjieffa U skladu sa drevnim znanjima, naglašava razvoj svjesnosti kao primarno sredstvo za psihološku transformaciju i duhovnu osvještenost individualaca. Karakteristike sistema koji predlaže su jednostavan jezik i moderni prijevod drevnih učenja kao i njihove praktične primjene u svakodnevnome životu. Njegov blog čitaju ljudi iz svih krajeva svijeta. Samorazvoj je ne religiozni i ne dogmatski put; sastoji se primarno od naprednog dostizanja viših stanja svijesti, p prisustva i konačno od ostvarivanja svoje prave intimne prirode, koja je poznata u mnogim tradicijama pod imenima poput esencija, duša, biće. Kroz takav razvoj individualna osoba ulazi u nove dimenzije svijesti koje mu omogućuju da vidi stvarnost sakrivenu iza iluzija. To mu omogućuje kreiranje osobnosti neovisne i otporne na vanjske situacije i vanjska uvjetovanja. Posljedice takvog razvoja su oštra inteligencija, izvanredni kreativni kapaciteti, ravnoteža i smirenost u svakoj situaciji i stabilno stanje višeg stanja svijesti koje je poznato u drevnim tradicijama pod nazivom “buđenje”.
This entry was posted in Exercises and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s