Is not denial and rejection a Method


Question: Is not denial and rejection a method?

Jiddu Krishnamurti – Have you ever denied anything, and in that denial was there a motive? If there was a motive, is that a denial? And then if there is a motive and if there is the denial which is born out of that motive, then it is a method. But we are talking of denial without a motive – to renounce, to give up doing something, without a motive. Don’t you know that? Have you done anything – acted, given up, put aside, renounced, denied, whatever you would like – without motive; have you ever done it? And when you do, does that bring about a method? Does that constitute a method?

You see, the difficulty lies in using words. For us, words are extraordinarily significant – we live by words, like the word India. We are now inquiring into a mind that is not a slave to words. Do we love out of a motive? Is there love when there is a motive? You will very easily say, “Of course not” – at least probably you would. How is it possible to love without a motive? – ”how” as a question mark, not as a method. First, you must discover if you have a motive and understand that motive, go into it; and the very going into it is the very denial of the motive. Then perhaps, you will understand what love is.

About mr Sarmoung

Andrea Dandolo je pisac i istražitelj razvoja svijesti i duhovnosti uključen u razotkrivanje drevnih učenja s ciljem olakšavanja unutarnjeg razvoja ljudskih bića. Jedan od načina kojima se time bavi je i kroz blog koji je preveden na engleski, španjolski i od nedavno hrvatski. Od rane mladosti je u svijetu duhovnosti i rada na sebi sudjelujući u radu grupa koje potječu direktno od Gurdjieffa, tj koje su bile vođene od strane samog Gurdjieffa U skladu sa drevnim znanjima, naglašava razvoj svjesnosti kao primarno sredstvo za psihološku transformaciju i duhovnu osvještenost individualaca. Karakteristike sistema koji predlaže su jednostavan jezik i moderni prijevod drevnih učenja kao i njihove praktične primjene u svakodnevnome životu. Njegov blog čitaju ljudi iz svih krajeva svijeta. Samorazvoj je ne religiozni i ne dogmatski put; sastoji se primarno od naprednog dostizanja viših stanja svijesti, p prisustva i konačno od ostvarivanja svoje prave intimne prirode, koja je poznata u mnogim tradicijama pod imenima poput esencija, duša, biće. Kroz takav razvoj individualna osoba ulazi u nove dimenzije svijesti koje mu omogućuju da vidi stvarnost sakrivenu iza iluzija. To mu omogućuje kreiranje osobnosti neovisne i otporne na vanjske situacije i vanjska uvjetovanja. Posljedice takvog razvoja su oštra inteligencija, izvanredni kreativni kapaciteti, ravnoteža i smirenost u svakoj situaciji i stabilno stanje višeg stanja svijesti koje je poznato u drevnim tradicijama pod nazivom “buđenje”.
This entry was posted in Jiddu Krishnamurti on Meditation and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s